• Wywar z czerwonej kapusty, jako wskaźnik kwasowo-zasadowy
  • data dodania: 2011-03-18 / 09:58

 

Odczynniki:

 

 

 

ocet spirytusowy – 20 cm3
czerwona kapusta – pół główki

sok z cytryny (wystarczy wycisnąć jedną cytrynę)
kawałek mydła (najlepiej zwykłego, najtańszego)

 

Sprzęt: płyn do mycia naczyń (zwykły) – 5 cm3

garnek kuchenny
zlewki, szklanki lub słoiki – 5 szt.

 

Wykonanie:

Przygotować wywar z czerwonej kapusty (gotując ją przez kilka minut w wodzie, w garnku), rozlać do pięciu szklanych naczyń, jedno pozostawić, a do następnych dodawać kolejno: sok z cytryny, ocet, roztwór mydła, płyn do naczyń. Obserwować zmiany zabarwienia.

 

Obserwacje:

W naczyniu, do którego nie dodano żadnej substancji zaobserwowano barwę fioletową, w naczyniach, do których dodano sok z cytryny i ocet roztwór zmienił barwę na czerwoną, natomiast w naczyniu, do którego dodano roztwór mydła i płyn do naczyń roztwór
zabarwił się na zielono.

 

Wnioski: Wywar z kapusty może służyć jako wskaźnik kwasowo-zasadowy, ponieważ w zależności od odczynu roztworu przyjmuje różne zabarwienie: w kwaśnym jest czerwony, w obojętnym - fioletowy, a w zasadowym - zielony.



Co Cię interesuje?

odzyskiwanie
hasła

Błędny adres e-mail Na ten adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z hasłem dostepu do serwisu. Sprawdź skrzynkę e-mail.